top of page

Chevron parketta egyedi tervezése

Ha hozzánk hasonlóan Ön is rajong a francia halszálkáért, olvassa el rövid bemutatónkat a minta rejtelmeiről! A következő képeken szeretném illusztrálni, hogyan lehet magasabb szintre emelni a chevron parkettával burkolást, hogyan lehet egyedileg tervezett, a ház alaprajzához igazított padlója.

Alapesetben a chevron minta közepét a szoba közepéhez igazítjuk, így az elrendezése szimmetrikus, a két oldalsó sor egyforma szélességű. Ha a minta a szoba méretéhez lett tervezve, akkor a szoba bal és jobb oldalán lévő sor egész vagy fél. Az így méretezett padlóval elkerülhetőek a nem túl esztétikus rövid zárósorok.

chevron parketta

Egy minta - vagyis két sáv - szélességét a minta szögének vagy a darabok hosszának változtatásával módosíthatjuk. A leggyakoribb szögek a 45 és a 60 fok. Minél nagyobb a bezárt szög, annál szélesebb a minta.

chevron szög

Ha a szobában megtalálható valamilyen központi elem, például kandalló, eltérhetünk a szoba közepén való kezdéstől. Így a kandallót vesszük szimmetrikusan körbe, a sorok szélessége a kandalló méretéhez szabott. A kandallót megfelelő méretű keret határolja, ezért a két oldalsó zárósor egész.

chevron parketta

Játszhatunk a padló irányával is, a chevron minta 90 és 180 fokkal megfordítható. Alkalmazhatunk irányváltást két szoba vagy egy folyosó és egy szoba találkozásánál, vagy egy szoba közepén. A találkozási pontban a bal oldali képen látható minta alakul ki.

chevron parketta
chevron parketta

A méretek és irányok változtatásán túl rengeteg szín és felületkezelési mód áll rendelkezésre. A chevron parkettát általában a fő fényforrással párhuzamosan fektetjük, a padló színe homogén. Különleges jelenséget érhetünk el, ha a fényre merőlegesen rakjuk: fényes és matt, sötét és világos sorok váltogatják egymást.

bottom of page